top of page

Dankzij onze sessies ontdekken kinderen en jongeren hun unieke kracht


 

Hippotherapie, ook wel bekend als coaching met paarden, is een unieke benadering van therapie/coaching die gebruikmaakt van paarden als medium. Binnen Hof Ten Doornveld hebben we de eer om met kinderen te werken en hen te helpen hun cognitieve, sensorische, emotionele, sociale en leervaardigheden te versterken en uit te breiden.

Paarden hebben een speciale manier om kinderen te helpen zichzelf en hun omgeving beter te begrijpen. Ze stralen rust uit en zijn bereid om zonder oordeel te luisteren en te ondersteunen bij belangrijke beslissingen. Ze hebben de unieke gave om gevoelens en blokkades bloot te leggen en kinderen te helpen op een zachte manier om te gaan met (non-)verbale communicatie, grenzen, leiderschap, vertrouwen en emoties.

 

De ritmische bewegingen en warmte die het paard afgeeft, hebben een ontspannend effect op het lichaam. Daarnaast fungeren paarden als spiegels voor onze emoties en gedragingen, waarbij ze subtiele signalen oppikken die wij als mensen vaak over het hoofd zien. Ze bieden directe feedback over hoe we ons voelen en kunnen ons helpen bij het begrijpen en aanpakken van specifieke noden.

 

Het doel van hippotherapie is NIET om te leren paardrijden, maar om tegemoet te komen aan de individuele behoeften van elke persoon. Deze behoeften kunnen sterk variëren, maar met behulp van hippotherapie kan er gewerkt worden aan het verbeteren of herstellen van de gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

 

Daarnaast vindt deze coaching plaats in een positieve, rustige en groene omgeving, omlijst door de gezonde buitenlucht. Dit draagt bij aan een ontspannen sfeer en creëert de ideale omstandigheden voor groei, ademruimte en introspectie. In deze omgeving kunnen kinderen hun talenten en kwaliteiten ontdekken en ontwikkelen, en kunnen ze de ruimte nemen om te groeien en te luisteren naar wat hun hart nodig heeft.Wat Doen We?

Hippotherapie bestaat in verschillende vormen. De sessie kan zowel op of naast het paard en is steeds individueel. Sommigen verkiezen een zadel omdat het extra ondersteuning biedt tijdens de sessie. Het zadel geeft hen een stabiele en comfortabele positie, waardoor ze zich beter kunnen concentreren. 

Aan de andere kant zijn er ook kinderen die ervoor kiezen om alleen een zadeldoek met handvaten te gebruiken. Voor hen is het belangrijk om de beweging van de paard
 zo direct mogelijk te voelen. Door geen zadel te gebruiken, kunnen ze nauwer contact maken met het dier en de subtiele signalen oppikken die het paard geeft.

 
We geven steeds sessies op maat. Dit wil zeggen dat we steeds kijken naar de noden, problematiek,.. we stellen doelenstellingen op en vervolgens gaan kijken welke vorm van hippotherapie het beste voor hem of haar past.

IMG20231212123602.jpg

Voor wie?

De sessies zijn voor kinderen van de lagere en middelbare school

 • Persoonlijke groei- en ontwikkelingsbevordering

 • Bevordering van de socio-emotionele ontwikkeling en communicatie

 • Concentratieproblemen

 • Zelfvertrouwen en zelfontplooiing

 • Verbeteren van gedragsmoeilijkheden

Maar ook:

 • ​We zijn gespecialiseerd in autisme

 • Moeilijk grenzen kunnen aangeven of kunnen opkomen voor zichzelf

 • Pesten of gepest worden

 • Niet naar school willen/durven

 • Eenzaam zijn of zich anders voelen

 • Verdrietig

 • Opvallend gedrag (zoals boos, opstandig, somber of juist stil en teruggetrokken)

 • Moeite met het omgaan van emoties,

 • Faalangst, sociale angst

 • Piekeren

Jouw specifieke/persoonlijk doel bespreken we op het intake gesprek.

Afspraak maken?

  Kom je graag eens kennis maken? Of wil je meer info?

Mama  T.W. Tibo 9jaar

Wat ben ik ontzettend dankbaar dat ik bij jou terecht ben gekomen. Tibo heeft door jouw rustige aanpak grote stappen vooruit gezet. 
bottom of page